
Vandaag is een belangrijke stap gezet voor de hele sector: de Tweede Kamer heeft ingestemd met een amendement dat jaarlijks € 900.000 beschikbaar stelt voor de Nederlandse wildopvangcentra. In totaal gaat het om € 4,5 miljoen verspreid over vijf jaar – een langgekoesterde wens van veel organisaties wordt hiermee werkelijkheid.
Deze stap volgt op het voorstel dat vanuit onze eigen sector is ingebracht door de Spreekbuis Wildopvang en Dierenambulances, waar ook de NFDO al jaren actief in meewerkt. Het voorstel bepleitte een eerlijke verdeling van de kosten: het Rijk draagt 30% bij, de rest ligt bij provincies en gemeenten. Met dit besluit erkent de rijksoverheid nu voor het eerst haar structurele verantwoordelijkheid.
Waarom dit zo belangrijk is
Wildopvangcentra maken het mogelijk dat de zorgplicht voor wilde dieren in nood wordt nageleefd. Ze helpen bij het bestrijden van vogelgriep, dragen bij aan volksgezondheid, zijn het eerste aanspreekpunt voor burgers en bieden bovendien waardevolle leer- en werkplekken. Maar jarenlang ontbrak het aan structurele financiering. Dat leidde tot financiële uitputting, hoge werkdruk en sluiting van opvanglocaties – waardoor de druk op de resterende centra alleen maar toenam.
Samen voor vooruitgang
Dat deze stap nu wordt gezet, is te danken aan de gezamenlijke inspanning van onze sector én betrokken Kamerleden van onder andere de Partij voor de Dieren, PVV, SP, DENK, JA21 en Volt.
Als NFDO zijn we trots op dit resultaat. Niet alleen omdat het hard nodig is, maar ook omdat het laat zien dat samenwerking loont. We blijven ons inzetten om ook provincies en gemeenten in beweging te krijgen – voor structurele, eerlijke ondersteuning van alle dierenhulporganisaties in Nederland.