
Eén motie riep op tot een gezamenlijke aanpak van dierenhulpverleners, natuurorganisaties en overheden om schade en overlast van zwerfkatten diervriendelijk te verminderen. Dit gebeurt al succesvol in Zeeland en op Texel. Daar worden zwerfkatten gevangen, gecastreerd en bij een nieuwe eigenaar geplaatst. Als dat geen optie is, krijgen ze elders een mooie plek buiten de kwetsbare natuurgebieden. Het is de bedoeling dat de regering deze aanpak op brede schaal gaat bevorderen.
De andere motie vroeg een einde te maken aan de jacht op katten door in overleg te gaan met de diverse overheden. Friesland is nog de enige provincie in Nederland waar helaas honderden katten per jaar worden doodgeschoten. Het gevolg is dat Friese dierenambulances dagelijks meldingen krijgen over vermiste katten en eigenaren hun kat tevergeefs eindeloos blijven zoeken.
Beide moties waren ingediend door de PvdA en D66 en werden gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.
De derde motie, die het helaas net niet haalde, ging over het introduceren van een landelijke chipplicht voor katten. Deze bestaat al wel voor honden, maar nog niet voor katten.
Begin dit jaar sprak het Europees parlement zich overigens al uit vóór een chipplicht en tégen de jacht op katten. Het is logisch dat Nederland daarin niet zou achterblijven, maar kennelijk is de Tweede Kamer nog niet rijp voor een landelijke chipplicht en blijven zij vooralsnog steken in een gemeentelijke pilot.
>> Lees hier het uitgebreidere bericht (website St. DierenLot)