Organisatie

De leidende, betrouwbare branche-organisatie


Missie
De NFDO wil de leidende, betrouwbare brancheorganisatie zijn die pal staat voor de belangen van samenwerkende onafhankelijke dierenhulporganisaties in het algemeen en haar leden in het bijzonder en voor de belangen en het welzijn van noodlijdende en hulpbehoevende dieren.

Visie

De NFDO gelooft in een onafhankelijk netwerk van samenwerkende, professionele dierenhulporganisaties waar noodlijdende en hulpbehoevende dieren dicht bij huis in goede en betrouwbare handen zijn.



De belangrijkste pijlers van de NFDO zijn:
  • Ondersteuning voor individuele dierenhulporganisaties.
  • Collectieve en effectieve belangen­behartiging
    voor alle dierenhulporganisaties.
  • Bevordering van samenwerking tussen dierenhulporganisaties.
  • Bevordering van het dierenwelzijn.
Verantwoording afleggen

De NFDO heeft gekozen voor een verenigingsvorm, zodat de leden directe invloed hebben op de totstandkoming en de uitvoering van besluiten.
Met onafhankelijke dierenhulporganisaties worden organisaties bedoeld die niet onder de landelijke organisatie op dierengebied vallen of hieraan gelieerd zijn. De NFDO hecht - in het belang van (zwerf)dieren en de maatschappelijke betrokkenheid – belang aan het in stand houden en versterken van dierenhulporganisaties in de regio, dicht bij de opdrachtgevers, afnemers, vrijwilligers, donateurs en sponsors.

Doelstelling NFDO

Het behouden en versterken van lokale dierenhulporganisaties:
Doelstelling 1

in het belang van de (zwerf)dieren, die zo snel en met zo min mogelijk stress in een adequate opvang dienen te worden ondergebracht.

Doelstelling 2

om de maatschappelijke betrokken­heid te vergroten door dierenhulporganisaties dicht bij de gemeenschap te behouden en daar onderdeel van te laten zijn.
Dit vergroot de plaatsingskansen van asieldieren, doordat in het “afzetgebied “ de verhouding tussen vraag enaanbod in evenwicht blijft.

Werkgroepen en organisaties

Katten castratie

xr:d:DAFvhw61pZg:2,j:8284775615873653983,t:23092607

Kattencastratie (voor minima)


Op initiatief van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn hebben samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties en dierenartsen een project ontwikkeld voor het gratis uitvoeren van castraties en sterilisaties en -desgewenst- gelijktijdig chippen van katten bij minima huishoudens die zijn aangesloten bij de Voedselbank, onder bewind staan of leven onder of op bijstandsniveau.

DierVizier


Er komen steeds meer vragen over dieren en dierenwelzijn op het bordje van gemeenten. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de zorgplicht voor gezelschapsdieren, hulp en zorg voor wilde dieren, de aanpak en preventie van bijtincidenten, dieren die voor overlast zorgen, uitbraken van dierziekten zoals de vogelgriep, en dieren in relatie tot het sociale domein, zoals bij huisuitzettingen. Het samenwerkingsverband DierVizier geeft kennis en inspiratie om deze vragen te beantwoorden, door bundeling van de krachten in dit kennisplatform en ontmoetingen en contact met collega’s van andere gemeenten in een online ontmoetingsruimte.

Dierencoalitie


De Dierencoalitie, Samenwerkende Dierenwelzijnsorganisaties Nederland is een samenwerkingsverband van 16 dierenbeschermingsorganisaties op het gebied van politieke belangenbehartiging. De organisaties hebben een gezamenlijke achterban van meer dan een half miljoen leden en donateurs. De Dierencoalitie ondersteunt deze dierenbeschermingsorganisaties in Den Haag, met als doel om in belangrijke politieke en maatschappelijke kwesties effectief voor de belangen van dieren op te komen. De Dierencoalitie is niet gelieerd aan een politieke partij.

De Dierencoalitie werd in 2006 opgericht als Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland naar aanleiding van het voornemen van de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren te vervangen door een Wet dieren. Niet de bescherming, maar de productie en het gebruik van dieren zou in de nieuwe wet centraal staan. De Dierencoalitie was onaangenaam verrast over dit voornemen en meent dat dieren wettelijk tegen commerciële uitbuiting, willekeur, onverschilligheid en agressie van mensen dienen te worden beschermd.

Hulp voor dieren uit Oekraine


Het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne adviseert gemeentelijke opvangen en crisisteams . U kunt als gemeente, opvanglocatie of hulpdienst (Vluchtelingenwerk, Rode Kruis, Leger des Heils etc.) ondersteuning en informatie vragen aan HVDUO.

Het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne adviseert gemeenten ook om bij de inrichting van de (nood-)opvanglocatie rekening te houden met een (beperkt) aantal( nood-)opvangplaatsen voor mensen met hun dieren voor korte termijn, bijv. voor 1 nacht. Hiermee kan de eventuele wachttijd worden overbrugd tot de permanente opvang wordt geregeld via het meldpunt. Deze aanpak voorkomt acute coördinatieproblemen rond mens en dier. Het meldpunt kan helpen bij het inrichten hiervan.

Medewerkers van meldpunt HVDUO komen gratis op de opvanglocatie om bijvoorbeeld te checken of de dieren op de opvanglocatie over de juiste vaccinaties en registraties beschikken, hoe het gesteld is met de huisvesting, om te helpen met het opstellen van (gedrags-)regels, en om te adviseren over allerhande huisdier gerelateerde zaken.

Stichting Dieren in Rampen


Stichting Dieren in Rampen is in 2024 opgericht om hulp aan dieren bij rampen en crises in Nederland gezamenlijk als dierenhulporganisaties met de overheid te organiseren.

De Stichting is een samenwerkingsverband van: de Dierenbescherming, DierenLot, Federatie Dierenambulances Nederland (FDN) en de Nederlandse Federatie van Dierenopvang Organisaties (NFDO).

Stichting Dieren in Rampen coördineert de samenwerking tussen de verschillende overkoepelende dierenhulporganisaties in Nederland voor hulp aan dieren bij crises en rampen. De meeste dierenambulances en opvangen zijn aangesloten bij de deelnemende organisaties. We organiseren een breed landelijk overleg met allerlei mensen en instanties die bezig zijn met dieren in rampen. Zo zorgen we voor afstemming van activiteiten. Daarnaast zetten we de samenwerking met de overheid op. Dit doen we zowel landelijk als regionaal met de verantwoordelijke ministeries en veiligheidsregio’s.

Ook vinden we het belangrijk dat voor de veiligheid van mens en dier de dierenhulpverleners die gaan werken in crises en rampen goed getraind zijn. Samen met de overheid kijken we naar de kwaliteitseisen en daarbij benodigde trainingen en oefeningen.

Het bestuur


Pierre van Beusekom - Voorzitter

HANS VAN DEN HEUVEL - Penningmeester

Anja Wasman - secretaris

Ina Sämmang - Bestuurslid

Beloningsbeleid

De bestuurders hebben geen recht op een beloning voor hun werkzaamheden, wel op een acceptabele onkostenvergoeding.

De NFDO heeft geen mensen in dienst, maar werkt met vrijwilligers en externe ZZP'ers voor diverse werkzaamheden.
De vrijwilligers kunnen na overleg een vergoeding ontvangen voor hun werkzaamheden en/of reiskosten
De ZZP'ers  ontvangen een vergoeding conform contract.

NFDO Documenten

Klik om te bekijken in een nieuw tabblad

>