Doorgaans belanden huisdieren van arrestanten, opgenomen patiënten, overleden personen zonder familie en dieren achtergebleven bij huisuitzettingen in het plaatselijke dierenasiel. Dit gebeurt in opdracht van derden die optreden als zaakwaarnemer. Daarmee zijn de veiligheid en verzorging van het dier geborgd. De naam en contactgegevens van de eigenaar zijn vaak moeilijk te achterhalen door privacywetgeving. Helaas gebeurt het nog steeds dat uiteindelijk niemand de verzorgingskosten wil betalen, waardoor het dierenasiel het “nakijken” heeft.
Gastspreker Paul Otter, gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG), heeft veel informatie gegeven over de procedures die zij volgen tijdens huisuitzettingen. Daarbij heeft hij tips gegeven hoe wij, als opvangorganisaties, ervoor kunnen zorgen dat niet alleen het welzijn van het dier gewaarborgd wordt, maar daarnaast ook goede afspraken worden gemaakt over de diverse verantwoordelijkheden van betrokken instanties.
Onze tweede gastspreker was Anouk Duijnker, tactisch coördinator DCS. Dit staat voor Dieren binnen Criminaliteit en Sociaal Domein. Anouk is voor velen een bekende spreker binnen de dierenwelzijnswereld en heeft ons een heldere blik achter de schermen van de “Dierenpolitie” gegeven. Wie doet wat, wanneer en waarom (of waarom niet)? Naast veel praktijkvoorbeelden, die gepaard gingen met confronterende foto’s, gaf zij belangrijke tips waarmee onze leden weer wijzer naar huis gingen.
Aan het eind van de middag was het overduidelijk dat we te weinig tijd hadden. Dat is niet vreemd, want het onderwerp spreekt zeer tot de verbeelding. Een eensluidend voornemen werd uitgesproken: "Dit gaan we herhalen!"
Wij zijn Paul Otter en Anouk Duijnker zeer erkentelijk voor hun informatie en boeiende verhalen!
Tevens danken wij Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. voor de gastvrijheid, het faciliteren van deze middag en de lekkere zelf gemaakte hapjes. Het was fantastisch geregeld!