Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO)
  • Home
  • Organisatie
    • Missie/Visie
    • Doelstelling
    • Bestuur en beloningsbeleid
    • Klachtenregeling
    • Publicaties
    • Corona-protocollen
  • Lidmaatschap
    • Lidmaatschap
    • Aangesloten leden
  • Nieuws
    • Petitie overheidssteun opvangcentra wilde dieren
  • Erkenningsregeling
    • Checklist NFDO-erkend Dierenopvangcentrum
    • Aanvraagprocedure
    • Veelgestelde vragen
    • NFDO-erkende dierenopvangcentra
    • Toekomstige ontwikkelingen
  • Onze sponsors
    • Steunt u de NFDO?
  • Vacatures
  • Contact

Gevaarlijke honden: bijtprotocol, landelijke aanpak en gedragsregels asielen

29/1/2016

3 Reacties

 
​De Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO) pleit voor een landelijk bijtprotocol waarbij alle incidenten worden geregistreerd en opgevolgd. Dit moet met een landelijke aanpak van “gevaarlijke “ honden en hun eigenaren. Daarnaast moeten er gedragsregels voor asielen worden opgesteld.
De NFDO denkt hierbij aan een landelijke registratie van bijtincidenten middels een standaardformulier (zoals bijvoorbeeld het schadeformulier bij auto’s). De registratie zal bij de politie of de gemeenten neergelegd moeten worden.
Een landelijke aanpak houdt o.a. in dat een muilkorfverplichting voor een dier in de ene gemeente ook geldt in een andere gemeente. Een muilkorfverplichting zou bijvoorbeeld in de chipdatabanken geregistreerd moeten worden. Er zal een shortlist moeten komen van “gevaarlijke honden” en hun eigenaren zouden een verplicht bewijs van houderschap moeten bezitten.
De NFDO is voorstander van gedragsregels voor asielen waar deze honden terecht komen. Deze honden dienen een snelle en vooral eerlijke beoordeling te krijgen voor een toekomst in de maatschappij. Dit houdt in dat een gedragstest binnen een vastgestelde termijn moet plaatsvinden, de hond in een ontspannen situatie de test ingaat (de test daarom op locatie afnemen) en de test volgens een vast protocol plaatsvindt door een erkende gedragstherapeut.
3 Reacties
Valerie Jonckheer-Sheehy, Animalytics, V.S.C. de Wagenrenk link
4/7/2016 16:27:33

In principe ben ik het er mee eens en waardeer ik dit initiatief van de NFDO. Daarnaast zou mijn voorstel zijn dat:
• De term "gevaarlijke honden" vervangen wordt, zodat de honden meer kans hebben om inderdaad eerlijk beoordeeld te worden.
• De termen "gedragstest" en "erkende gedragstherapeut" gedefinieerd zouden worden.
• Een oordeel niet hoofdzakelijk/enkel op de bevindingen van een gedragstherapeut wordt gebaseerd. Er zijn veel andere factoren die hier een rol in kunnen spelen en die erg belangrijk zouden kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitsluiten van overige lichamelijke problemen die soms alleen door veterinaire specialisten uitgesloten kunnen worden. Dit kan niet plaatsvinden bij een gedragstherapeut (tenzij die zelf ook dierenarts is) en soms ook niet bij een eerstelijns dierenarts.

Zelf ben ik als dierenarts in het diagnosticeren en behandelen van gedragsproblemen bij dieren gespecialiseerd. In Nederland ben ik de enige met deze kwalificatie. Waarschijnlijk heeft 90% van mijn werk te maken met honden die agressie vertonen en/of bijten. Regelmatig zie ik honden die:
• Een incorrecte diagnose hebben gekregen van dierenartsen en/of gedragstherapeuten.
• Ongepaste adviezen hebben gekregen van dierenartsen en/of gedragstherapeuten.
Alhoewel deze adviezen altijd goed bedoeld zijn, is dit toch een serieus probleem. Een verkeerde diagnose of advies zorgt er voor dat honden onnodig lijden, ongerief van de eigenaar en onnodig gevaar voor de maatschappij.

Verder zie ik al te vaak dat honden worden veroordeeld op een oneerlijke manier door het gebruik van ongepaste gedragstests en verkeerde analyses met als gevolg dat zij een muilkorf- of aanlijnplicht krijgen of soms zelfs geëuthanaseerd moeten worden. Het is inderdaad tijd dat er hier in NL wat aan gedaan wordt om het onnodige lijden van honden en hun eigenaren te stoppen en dat onnodige risico's voor de maatschappij worden voorkomen.

Antwoord
Margje Verheij link
10/7/2016 14:52:20

Het is heel goed dat er aandacht is voor een landelijke aanpak voor 'gevaarlijke' honden. Nu geldt er in iedere gemeente een eigen beleid, als er al een beleid is. Wij, als Werkgroep Hulp In beslag genomen Honden pleiten voor het Stay Home protocol, waarbij honden na een bijtincident onmiddelijk een aanlijn- en muilkorfgebod opgelegd krijgen, (en dus niet in beslag worden genomen!) de eigenaar verplicht een cursus moet volgen en er controle zal zijn van de wijkagent over het naleven van de opgelegde maatregelen. De eigenaar kan van het aanlijn- en muilkorfgebod afkomen door een gedragstest af te leggen met de hond, als de hond (en eigenaar!!) daarvoor slaagt, wordt het gebod opgeheven. Daar kun je natuurlijk een aantal vragen bij stellen, zoals: wat is een bijtincident? Is dat een hap in een spijkerbroek? Is dat alleen als er waarneembare schade is?
Wat is een eerlijke gedragstest? Wat voor soort cursus zou de eigenaar moeten volgen? Aangezien vele gedragstherapeuten het onderling nog niet eens zijn over welke manier van trainen het beste is, mag dit wat mij betreft niet beperkt worden tot 1 manier van trainen. Een voorwaarde moet wel zijn dat de hond op geen enkele manier pijn gedaan mag worden tijdens (en uiteraard voor en na) de training en dat er getraind wordt op basis van het belonen van gewenst gedrag. Dus trainen zonder angst en dwang.
Net als mevrouw Jonckheer zien wij veel te vaak honden en eigenaren die met verkeerd advies naar huis zijn gestuurd. Maar ook honden die nooit op medische problemen zijn onderzocht, ook in een asiel omdat de hond 'niet te onderzoeken' was. Maar ons lukt dat met een geduldige, rustige dierenarts (met verstand van gedrag!!) wél. Dan blijken er regelmatig ook medische oorzaken te zijn. Of iets vreselijk simpels als vlooien. Jeuk kan een hond vreselijk frustreren.

Er zijn nog veel vragen die beantwoord moeten worden, maar als we er met elkaar over in gesprek gaan, komen we zeker tot een veel eerlijkere manier om om te gaan met 'gevaarlijke' honden. Wat overigens 99,9% van de keren honden zijn die niet begrepen worden..

Antwoord
sander
4/10/2016 17:43:21

Kan mij vinden achter wat Margje Verheij schrijft.

Verder mbt tot 't orginele artikel ; Quote : "Er zal een shortlist moeten komen van “gevaarlijke honden” en hun eigenaren zouden een verplicht bewijs van houderschap moeten bezitten."

Lijst gevaarlijke honden. Als het een lijst is op basis van 't ras van de hond gaat 't al zwaar fout. Als NFDO zo'n lijst krijgt 't mijn steun dus absoluut niet!!! In dat geval trek ik de kennis van NFDO wel erg in twijvel.
Want eigenlijk is het hele idee dat bepaalde rassen als gevaarlijk beschouwt worden al een groot vooroordeel en erg kort zichtig. Wellicht uit (komplete) onbegrip voor bepaalde rassen. Dat onbegrip is dus een mensen kwestie en mensen-probleem ; men moet niet de hond/ras daarvan de schuld geven.

Het idee dat er een landelijk beleid moet kan, kan ik mij achter scharen. Maar er zijn inderdaad zoals Margje al zegt veel vragen en punten van kritiek.
Inderdaad zoals ; wat is een bijt-incident?
Als een hond een persoon (volwassen of kind) en waarschuwing geeft in de vorm van een beet, omdat de persoon in kwestie de hond mateloos aan 't pesten was (of anderzijds pijn doet)?
Of dat die persoon in 't algemeen geen respect had voor de hond?

Bekijk dus de incidenten PER INDIVIDUE.
Geen hond word namelijk 'vals' geboren (als men snapt wat ik bedoel), maar 'vals' gemaakt. Tuurlijk zijn er soms medische reden voor bepaald gedrag. Zelfs dan kan men 't de hond niet kwalijk nemen.
Honden kunnen bepaalde aanleg hebben naar bepaald gedrag, maar daar moeten eigenaren mee leren omgang en in die zin in goede banen leiden. Invloed van omgeving, ervaringen daarin, opvoeding derhalve is zeer belangrijk. Misschien nog steeds iets wat onderschat wordt.
En er inderdaad geen 1-manier van honden trainen en/of rehabilitatie. In die zin in elke hond uniek. Veel zullen 't misschien goed doen met methode 1, maar andere misschien niet of anderzijd (veel) minder goed.

Don't blame the dog.

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Nieuws

    Op deze pagina een overzicht van nieuws items.

    Archieven

    Maart 2021
    Februari 2021
    December 2020
    Augustus 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    December 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    Juli 2018
    Mei 2018
    Februari 2018
    September 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    Januari 2016
    December 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    April 2015

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

NFDO

AANGESLOTEN LEDEN

DOELSTELLING

VOLG ONS


Foto
Nederlandse Federatie
Dierenopvang Organisaties

Van Zuylen van Nijeveltstraat 138
2242 AV Wassenaar

info@nfdo.nl

De NFDO is een ANBI

IBAN: NL94 TRIO 0198 0274 35
RSIN: 854535470

 
Eén op de drie Nederlandse dierenopvangorganisaties is al bij de NFDO aangesloten. De leden staan primair voor professionele zorg aan hulpbehoevende dieren en continuïteit van onafhankelijke dierenopvang- en vervoerorganisaties.

login voor leden
Behoud en versterking van lokale dierenhulporganisaties

In de eerste plaats in het belang van de (zwerf)dieren, die zo snel en met zo min mogelijk stress in een adequate opvang dienen te worden ondergebracht.

In de tweede plaats om de maatschappelijke
betrokken­heid
te vergroten door dierenhulporganisaties  dicht bij de gemeenschap te behouden en daar
onderdeel van te laten zijn.


DIERENALARM


Bel meldpunt 144
Red een dier

ZOEKEN


Copyright 2015 Tijmen Pers Studio en Uitgeverij - Fotografie Martijn M.M. Griffioen en anderen.
  • Home
  • Organisatie
    • Missie/Visie
    • Doelstelling
    • Bestuur en beloningsbeleid
    • Klachtenregeling
    • Publicaties
    • Corona-protocollen
  • Lidmaatschap
    • Lidmaatschap
    • Aangesloten leden
  • Nieuws
    • Petitie overheidssteun opvangcentra wilde dieren
  • Erkenningsregeling
    • Checklist NFDO-erkend Dierenopvangcentrum
    • Aanvraagprocedure
    • Veelgestelde vragen
    • NFDO-erkende dierenopvangcentra
    • Toekomstige ontwikkelingen
  • Onze sponsors
    • Steunt u de NFDO?
  • Vacatures
  • Contact