Naar aanleiding van de landelijke ontwikkelingen rondom het Covid-19 virus en de situatie met betrekking tot de vraag naar diergeneeskundige zorg, heeft de Rijksoverheid gevraagd om ook voor dierenopvangcentra en dierenambulances een protocol voor een langduriger 1,5m situatie op te stellen. De veiligheid en bescherming van medewerkers, vrijwilligers, stagiaires als ook huidige en toekomstige eigenaren wordt hiermee zoveel mogelijk gewaarborgd.
De NFDO, de Dierenbescherming en Stichting DierenLot hebben daarop de handen ineen geslagen en gewerkt aan een gezamenlijk protocol voor dierenopvangcentra. De Dierenbescherming, Stichting DierenLot en de FDN hebben een gezamenlijk protocol voor dierenambulances opgesteld. Bij beide protocollen is de achterban betrokken geweest.
De indienende organisaties zien beide protocollen als een dringend, richtinggevend advies aan de sector, geen dwingend advies.
Het protocol voor dierenopvangcentra gaat over shelter management. Per dierenopvangcentrum zal maatwerk moeten worden geleverd binnen de mogelijkheden die dat dierenopvangcentrum heeft (gebouwtechnisch, en anderszins). Naast dit protocol zal gebruik worden gemaakt van de actuele adviezen van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht, afdeling shelter medicine. Het is de bedoeling dat elke individuele organisatie in de uitwerking van de eigen werkwijze vastlegt hoe deze werkwijze geëvalueerd wordt bij nieuwe richtlijnen van het RIVM, of actuele inzichten uit de praktijk.
Lees de protocollen:
Protocol voor dierenopvangcentra
Protocol voor dierenambulances
Let op!
Een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen die op de werkvloer wordt toegepast. Mochten er nieuwe adviezen of maatregelen van kracht worden, dan wordt de informatie zo snel mogelijk aangepast. Zo wordt alle informatie up-to-date gehouden en kunnen mensen veilig en verantwoord aan de slag in hun sector.