
De gevolgen van agressie zijn vaak groot, zowel individueel als voor de organisatie. Niet zelden blijkt iemand na een aantal ervaringen met verbaal of fysiek geweld niet langer in staat op dezelfde wijze te functioneren. De oorzaak hiervan ligt in de schokkende gebeurtenis zelf of is een opeenstapeling van een aantal incidenten. Vaak kunnen ook reacties uit de directe werkomgeving de verwerking danig in de weg staan. Het is daarom belangrijk dat medewerkers en vrijwilligers van dierenopvangcentra en dierenambulances weten hoe ze met agressie moeten omgaan. Volgens de Arbowet moeten werkgevers hun mensen goed voorbereiden op hun taken en vooral ook beschermen tegen de risico's. De NFDO wil haar leden in hun goed werkgeverschap ondersteunen door deze training te organiseren.
Bij deze agressietraining:
- Krijgen cursisten handvatten om verschillende vormen van agressie (van klanten/ publiek) te herkennen en te hanteren.
- Leren cursisten hoe je agressief gedrag analyseert, welke uitingen er zijn en hoe daarmee om te gaan.
- Ervaren cursisten met oefenen hoe de theorie aansluit bij de eigen dagelijkse praktijk. De trainer geeft de cursist tijdens de agressietraining de gelegenheid situaties met agressief gedrag te oefenen zonder dat het direct consequenties heeft.
- Krijgen cursisten informatie over de nadelige gevolgen van agressie voor hen die ermee geconfronteerd worden in hun dagelijkse praktijk. Daardoor neemt het besef toe dat agressie niet normaal is, maar de gevolgen ervan wel.
Opleiding en ervaring van de gekozen trainer zorgen ervoor dat de deelnemers zich herkennen in de geschetste situaties, die in de realiteit van dierenhulporganisaties (kunnen) voorkomen. Hij weet met zijn taal verschillende situaties goed na te bootsen en daardoor mensen op de werkvloer aan te spreken.
De kosten van deze trainingsdag bedragen € 55,= per persoon.
Als er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen, dan kan het zijn dat de NFDO een tweede trainingsdag organiseert.