Marius
Webdesigner, fotograaf & NFDO vrijwilliger
05/05/2024

Niesziekte is een veelvoorkomende aandoening bij katten die ernstige symptomen kan veroorzaken. Verschillende virussen kunnen deze ziekte veroorzaken, vaak gecompliceerd door secundaire bacteriële infecties.
Typische symptomen bij katten met niesziekte omvatten niezen, neusafscheiding, ontstoken ogen, verminderde eetlust, lethargie en koorts. De ontsteking in de neus- en keelholte leidt vaak tot zwelling van de lymfeklieren in de keel, wat slikken pijnlijk kan maken. Dit kan leiden tot overmatig speekselverlies en verdere afname van voedsel- en vochtinname bij sommige dieren.

Het verloop van niesziekte kan sterk variëren. Terwijl sommige katten slechts milde symptomen vertonen, kunnen anderen ernstig ziek worden of zelfs overlijden. Jaarlijkse vaccinatie biedt bescherming tegen de twee belangrijkste virussen die niesziekte veroorzaken: het katten-herpesvirus en het katten-calicivirus. Hoewel geen enkele vaccinatie 100% bescherming biedt, verkleint het de kans op ernstige ziekte aanzienlijk. Vaccinatie zorgt er ook voor dat, als een gevaccineerde kat toch niesziekte krijgt, de symptomen meestal milder zijn en het herstel sneller verloopt. “Zorg ervoor dat je huisdier gevaccineerd is.”

Helaas herstellen niet alle katten volledig van niesziekte. Sommigen kunnen chronische symptomen ontwikkelen, zoals terugkerende ontsteking van de neusholte en rode ogen. Stress kan deze symptomen verergeren of uitlokken bij katten met chronische niesziekte.

Ontstekingsremmers, pijnstillers en soms antibiotica kunnen helpen bij het herstel van katten met niesziekte. In ernstige gevallen kunnen intraveneuze infusen en gedwongen voeding nodig zijn om verslechtering te voorkomen.
Het risico op infectie is lager voor binnen katten, maar zelfs als je katten niet buiten komen, kunnen jij en je gezin besmetting met zich meebrengen na interactie met andere katten. Het katten-calicivirus kan langdurig buiten het lichaam van een kat overleven en is moeilijk te doden met gangbare ontsmettingsmiddelen. Bezoekers die recent katten hebben aangeraakt, kunnen jouw binnen katten besmetten.

Dit artikel is geplaatst door Marius

Webdesigner, fotograaf & NFDO vrijwilliger


>