Marius
Webdesigner, fotograaf & NFDO vrijwilliger
08/03/2023

Dinsdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen.
Dier&Recht zocht uit hoe alle deelnemende partijen scoren op het gebied van dierenwelzijn.

Sinds 2012 onderzoekt Dier&Recht het stemgedrag van Tweede Kamerfracties. Zij analyseren het stemgedrag van partijen bij moties die het dierenwelzijn bevorderen. Dit keer onderzochten ze samen met voormalig VVD-Tweede Kamerlid Daan de Neef het eerste jaar van het kabinet Rutte IV. Het beeld dat hieruit ontstaat is verre van compleet, maar laat in grote lijnen zien hoe politieke partijen zich verhouden tot dieren.

Aanbevelingen voor dierenvrienden:

  • Afraders: als je belang hecht aan dierenwelzijn, kun je beter niet stemmen op: VVD, BBB, SGP, CDA, BVNL en FVD. Al deze partijen hebben vaker dieronvriendelijk gestemd dan diervriendelijk.
  • Aanraders: hoewel niet alle partijen meedoen aan de komende verkiezingen, zoals BIJ1, steekt het aantal partijen dat diervriendelijk(er) heeft gestemd positief af tegen de afraders. Met stip op één staat, zoals altijd, de Partij voor de Dieren met kort daarachter SP, Volt, GroenLinks en de PvdA.
  • Middenmoters: DENK, PVV, D66, JA21 en de ChristenUnie vormen de middenmoot. Een kleine kanttekening: als regeringspartijen maken D66 en de ChristenUnie deel uit van de coalitie. Daarbinnen worden de diervriendelijke principes van deze partijen regelmatig overschaduwd door de minder diervriendelijke agenda van VVD en CDA.

Voor het complete rapport:
Diervriendelijk stemadvies Provinciale Staten 2023 | Dier&Recht

Dit artikel is geplaatst door Marius

Webdesigner, fotograaf & NFDO vrijwilliger


>