Dierenhulporganisaties blij met diervriendelijke zwerfkattenaanpak minister
Na een jarenlange lobby vieren dierenhulporganisaties vandaag feest: de landelijke chipplicht voor katten wordt per ………………. (datum) doorgevoerd. Daarnaast pleit de minister voor een landelijke uitrol van de diervriendelijke methode om het zwerfkattenprobleem op te lossen, namelijk door verwilderde zwerfkatten uit de natuur weg te vangen, te castreren en elders een thuis te geven

“Tot nu toe belanden nog veel katten onnodig in het asiel en vindt slechts 29% van niet-gechipte zoek geraakte katten hun baasje terug. Dat betekent heel veel dierenleed, maar ook tienduizenden wanhopige eigenaren die naar hun kat op zoek zijn. Katten die op straat moeten overleven hebben het vaak zwaar. Ze lijden honger, worden ziek of raken gewond. Dierenartsen krijgen katten op hun behandeltafel zonder eigenaar, waarbij ze niet weten wat ze kunnen en mogen doen. De niet gesteriliseerde poezen krijgen bovendien twee of drie kittennesten per jaar, wat een zwerfkattenprobleem in de hand werkt. Een landelijke chipplicht helpt het zwerfkattenprobleem diervriendelijk op te lossen.”

Ook aandacht voor predatieprobleem, afschieten werkt niet
De dierenhulporganisaties zijn ook blij met de wijze waarop de minister omgaat met de discussie over loslopende verwilderde katten. Want één ding is zeker: het doodschieten van katten, zoals nu helaas nog steeds in Friesland gebeurt, is niet meer van deze tijd. TNRC oftewel het vangen, castreren, chippen en terugplaatsen of herplaatsen en monitoren van verwilderde zwerfkatten werkt wèl en kan rekenen op een breed draagvlak in de samenleving.

“We moeten vooral voorkomen dat katten een probleem worden. Door katteneigenaren te stimuleren om hun huisdier te laten chippen, te registreren en te castreren, kan al heel veel leed voorkomen worden. Een kat helemaal verbieden om buiten te lopen gaat een stap te ver, dat druist volledig in tegen het natuurlijk gedrag en welzijn van de kat,” aldus de dierenhulporganisaties. “Maar het is natuurlijk prima om een kattenren in je tuin te bouwen om te voorkomen dat je kat een muis of vogel pakt of om je kat ’s nachts binnen te houden tijdens het broedseizoen als dat kan.”

Door zowel aan de voorkant als aan de achterkant het zwerfkattenprobleem diervriendelijk aan te pakken, moet het mogelijk zijn om uiterlijk 2040 Nederland zwerfkattenvrij te maken.

Stichting DierenLot
Stichting Zwerfkatten Nederland
NFDO
Dier & Recht
Amivedi

Dit artikel is geplaatst door Marius

Webdesigner, fotograaf & NFDO vrijwilliger


>