Zorgen om dodelijke kattenziekte in Twente, want lang niet alle katten zijn gevaccineerd: ‘Wees alert’
Dierenopvangcentra in Twente vrezen een uitbraak van de kattenziekte. Het dodelijke virus werd bij verschillende katten in de regio geconstateerd. Niet-ingeënte katten lopen gevaar. Vaak wordt het virus pas ontdekt als het al te laat is; dan is het dier niet meer te redden.
In Enschede, Glanerbrug, Den Ham en Weerselo zijn in kort tijd meerdere gevallen van de kattenziekte geconstateerd, zo waarschuwt Dierenopvang Enschede. ‘Katten die niet tegen kattenziekte geënt zijn, kunnen hier erg ziek van worden en zelfs overlijden’, aldus de opvang in een Facebookbericht. Het regent reacties op de post.
In Twente heersen zorgen over de kattenziekte, zeker omdat er een behoorlijk aantal onbeschermde katten rondloopt. Eigenaren staan vanwege de kosten niet altijd te springen hun kat te laten inenten. Dierenopvangcentra benadrukken dat een jaarlijkse vaccinatie essentieel is voor goede bescherming tegen de kattenziekte.
Iedereen wilde in coronatijd een kat of ander huisdier. Eigenaren die het zat zijn, gooien hun kat op straat. Ook zijn er meer katten uit het buitenland bij gekomen. Gelukkig gaan veel mensen goed met hun dieren om, maar helaas zijn er altijd eigenaren die het minder voor elkaar hebben.
Wat houdt de kattenziekte in? De kattenziekte, ook wel het feline panleukopenievirus (FPV), is een uiterst besmettelijke maagdarmziekte. Besmetting vindt plaats via de ontlasting van katten, maar kan ook worden overgedragen via de kleding en handen van de eigenaren. Symptomen van de kattenziekte zijn onder meer braken, diarree en koorts. Het virus kan met een eenvoudige test worden aangetoond in de ontlasting van besmette katten.
Bron: DPG MediaTubantia